آپاندیس به انگلیسی: appendix زائدهای کوچک و انگشتی شکل است که از ابتدای روده بزرگ منشعب میشود. این زائده به انتهای بنبست در سکوم متصل است. در جدار این عضو بافت لنفاوی فراوانی موجود است. طول آپاندیس بین ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر متغیر است و قطر آن نیز کمتر از ۶ میلیمتر است. عفونت و التهاب در آن منجر به آپاندیسیت میشود.
آپاندیس عضو وستیجیال محسوب میشود. کارکرد آن در بدن انسان کمک به از بین بردن آلودگیهای بدن است.
فیلم جراحی لاپراسکوپی آپاندیس توسط دکتر داود نریمان زاده
برخی از دانشمندان به تازگی نظریاتی ابراز داشتهاند که نشان از کارایی این عضو دارد. نتایج تحقیقات ساینتیفیک آمریکن حاکی از آن است که آپاندیس در نوزادان به تولید هورمون و در افراد بزرگسال به تولید پادگنهای (آنتیژنهای) مفید برای ایمنی بدن و مبارزه با بیماری کمک میکند. همچنین تحقیقات دیگری نشان میدهد که آپاندیس نقش عمدهای در سیستم ایمنی بدن دارد. بافتهای لنفاوی جداره آپاندیس با حس کردن میکروبهای موجود در مواد زاید در حال دفع از بدن، نوع خوب یا بد میکروبها را تشخیص داده و به بانک حافظهای سیستم ایمنی بدن اجازه میدهند تا در مقابله (و دفع) میکروبهای مضر و ساختن میکروبهای مفید برنامهریزی کرده و فعال گردد. آمار مرگ و میر در اثر اسهال مزمن در کشورهای فقیر یا در حال رشد نشان داده که آپاندیس سالم با ذخیره باکتریهای خوب در خود میتواند سیستم گوارشی افراد را پس از آلوده شدن به میکروبهای مضر باعث اسهال، با بازگشت میکروبهای مفید بهبود داده و از آمار مرگ و میر بکاهد. همچنین در بعضی آدمها وقتی آپاندیس آلوده شده به عفونت مزمن میشود و آن را از بدن جدا میکنند باعث سفت شدن شکم و روده راست میشود و هموروئید را ایجاد میکنند وچربی خون در اثر باکتریهای آزاد شده موجب چربی خون میشود و خون آلوده میشود
علل عفونت آپاندیس
وقتی غذا از طریق مری به معده و روده بزرگ میرسد باکتریهایی که در روده قرار دارند نیمی از آن مواد غذایی را به خود جذب کرده و به داخل خون میریزند و اما آپاندیس آن باکتریها را از پوست خارجی آپاندیس به خود جذب میکند این باکتریها زیاد میشوند و سپس باعث عفونت آپاندیسیت میشوند.